2014. február 27., csütörtök

Kis történészi hitvallás Zsámbék kapcsán

Zsámbék, templomrom. Forrás: panoramio.hu
Rövidhír: Tegnap este összeválogattam a képeket a könyvhöz. Közel száz tételesre sikerült a lista, és olyan képek is vannak köztük, amiket még nem láttam publikálva, és színesek is vannak köztük. 

Amiről viszont ma szó lesz, az egy olyan szöveg, aminek semmi köze Baross Gábor-telephez, sőt, a kerülethez sem. Szaktársak, tanárok ajánlották a kutatáshoz Husz Ildikó könyvét, ami a Család és társadalmi reprodukció a 19. században. Történeti-szociológiai tanulmány egy Buda környéki mezőváros társadalmából a családszerkezet változásának tükrében. A tágabb környék stimmel ugyan, mert Zsámbék, amiről ez a könyv szól, nincs messze, a módszer is különbözik, mégis ki szeretnék emelni néhány dolgot belőle. (Teljes bejegyzés)

2014. február 20., csütörtök

Baross Gábor-telep nevei


Baross Gábor-telep nevét rikán sikerül helyesen leírni. Itt, a bolgon is előfordulhat - és valószínűleg elő is fordul a régebbi írásokban - a "Baross Gábor telep" kifejezés, sőt, valószínűleg ezzen a legtöbben csak nem is akadnak fel. Sokáig bennem is csak egy kis gyanú volt, hogy itt valami nem stimmel. Pedig ma már (majdnem) minden utcanévtáblán és a BKV mozgó és álló egységein (értsd: buszokon és megállókban) is olvasható a helyes név, de korábban bizony sokszor egészen durva írásmódok is léteztek Baross Gábor-telep rövidítésére. (Teljes bejegyzés

2014. február 14., péntek

A kettévált projekt

Egy nappal később ugyan, mint ahogy terveztem, de újra itt az ideje annak, hogy elmeséljem, hogy eközben pontosan mi is történik velem, illetve hogyan áll a kutatás? Köszönöm szépen, lassan ugyan, de haladgat mindkettő: a könyv és a szakdolgozat is. És igen, van különbség a kettő között. (Teljes bejegyzés)

2014. február 6., csütörtök

A Hungária Gumigyár, mint szociális és kulturális intézmény

Meghívó a Gumigyár karácsonyi ünnepségére. (Köszönet a képért Kesselyák Péternek!) 
A Hungária Gumigyár sokáig "rejtőzködött:" sehol nem volt róla használható kép, nincs levéltári fondja (vagy nem tudok róla), pedig igen fontos szerepe volt Nagytétény és főleg Baross Gábor-telep történetében. Az épülete a mai Lidl helyén volt, a telep "aljában." Jelentősége nem csak abban állt, hogy munkát adott többszáz embernek, köztük sok barossinak is
, hanem kulturális jelentősége is volt a gyár Közművelődési Egyesülete révén, amit egy időben a telepen lakó Ambrus Károly vezetett, sőt, sportköre is volt. A gyár 1920-as években épült, igazgatóját pedig Dr. Sólyom B. Zoltánnak hívták, aki - feleségével együtt - nagy népszerűségnek örvendett a munkások között. (Teljes bejegyzés)